1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

MoyToy 960x70

Odstriekavanie a skladovanie mlieka

Vedomosti o odstriekavaní  mlieka sú doležité pre každú dojčiacu matku. Zápaly prsníka a predčasné ukončenie dojčenia v prevážnej väčšine prípadov súvisia s nedostatočným vyprázdňovaním prsníkov a následným zápalom. S odstriekavaním mlieka priamo súvisí aj jeho skladovanie. Odstriekané mlieko je totiž možné uskladniť aj v domácich podmienkach a využiť v kritických situáciach, keď je prechodný pokles tvorby mlieka alebo ak matka z iných dôvodov nemôže prechodne dojčiť.


Odstriekavanie mlieka

Ak je dieťa zdravé, výlučne dojčené, zvyčajne matka nepotrebuje odstriekavať mlieko. Potrebné množstvo zabezpečuje samoregulačný mechanizmus. Niektoré matky ale v prých týždňoch po pôrode, keď sa prsníky nalejú alebo novorodenec ešte nemá vytvorený stravovací režim, potrebujú občas vyprázdniť prsník. Pravidelne je potrebné odstriekavať mlieko, ak sa jedna o chorého alebo predčasne narodeného novorodenca, ktorý nie je schopný sať. Techniku odstriekavania (prípadne odsávania mechanickou alebo elektrickou odsávačkou) by mala ovládať každá mamička.

Ako odstriekavať

  • Ručné odstriekavanie je výhodné, matka nepotrebuje sterilizovať prístroje, je možné vždy a všade a je menej bolestivé ako odsávanie prístrojové.
  • Pred odstriekaním si má mamička umyť ruky, prsník a bradavku čistou vlažnou vodou.
  • Má mať pripravenú čistú nádobku na mlieko. Nádobka na zachytávanie odstriekaného materského mlieka (sklenená, ešte výhodnejšia plastová) má mať široký priemer, umytá v saponáte, opakovane vypláchnutá v horúcej vode, vyvarená (var minimálne 5 minút).

Technika odstriekavania rukou

  • Pohodlne sa usadiť, jedna ruka je pripravená na odstriekanie, druhá pridržiava nádobku pri prsníku.
  • Uchopiť dvorec medzi palcom a ukazovákom, prsty by mali byť v tvar písmena C, ostatnými prstami podopierať prsník, ak je prsník veľký, je potrebné ho nadvihnúť. Celý prsník pritláčajte zostávajúcimi prstami a dlaňou naplocho, nie príliš silným tlakom k hrudníku. 
  • Bradavku s dvorcom rytmicky stláčajte, až mlieko začne odkvapkávať.
  • Nasmerovaním tlaku k bradavke posunete mlieko von. Tento trojdobý pohyb je možné opakovať: stlačiť k hrudníku, stlačiť dvorec prsníka, posunúť – podľa možnosti v rytme sania dieťaťa. Nemalo by to byť bolestivé. Keď je bolestivé, potom je  chybná technika. Nestláčajte celou plochou prstov, ale iba špičkami.
  • Mlieko najprv kvapká, neskôr pri správnej technike vystriekava von. Polohu prstov je potrebné meniť, aby sa vyprázdnil prsník z každej strany.
  • Nevyťahujte pri pohybe bradavku, nerobte krúživý pohyb, trenie, šmýkanie nie je vhodné. Vždy je potrebný tlak kolmo k hrudnej stene. 
  • Vyprázdňovanie prsníka trvá 20-30minút.
  • Po odstriekaní je potrebné priložiť na chvíľu studený obklad, opláchnuť bradavky pod tečúcou vlažnou vodou a osušiť.

Odsávanie odsávačkou

Je viac bolestivé. Na trhu su k dispozícii odsávačky elektrické, ale aj mechanické. Dnešné odsávačky sú výkonné, vyberajte nielen podľa výkonnosti, ale aj podľa toho, ako sa dajú ľahko čistiť a sterilizovať.

Odsávanie týmto spôsobom vyžaduje vyšší dôraz na hygienu, hlavne čistenie a sterilizáciu jednotlivých časti odsávačiek, ktoré prichádzajú do styku s mliekom. Pri elektrických odsávačkach začíname odsávať nízkym tlakom, postupe ho zvyšujeme. Piestové odsávačky sú účinné, pomerne ľahko sa čistia a sterilizujú.

späť na začiatok


Skladovanie odstriekaného  mlieka

Sú situácie, keď je nutné dieťa nakŕmiť iným spôsobom ako dojčením. Ak matka takúto situáciu predpokladá, môže si pripraviť mlieko vopred.

Uchovávanie mlieka

Mlieko sa má uložiť v čistej sterilizovanej fľaši v chladničke pri teplote 4-5°C. Takto uložené mlieko sa môže podať dieťatku do 24 hodín po odstriekaní.

Zmrazovanie mlieka

V prípade, že mlieka máme nadbytok, môžeme mlieko aj zmraziť. Takmer u každej dojčiacej ženy sa prechodne vyskytne obdobie zníženej laktácie. Vtedy zmrazené mlieko príde vhod. Ak ho chceme zmraziť, zmrazuje sa v malých porciách na jedno použitie. Mlieko je vhodné zmrazovať v nádobách, ktoré možno vopred vyvariť – v sklenených alebo plastových. Výhodnejšie sú plastové, pretože tuky a ochranné imunoglobulíny priľnú viac na sklo. Ak chcete pridať do zmrazeného mlieka ďalšie mlieko, treba čerstvé mlieko najprv ochladiť, až potom doliať. Do jednej nádoby neodstriekavajte dlhšie ako 12 hodín. Zmrezené mlieko môžete mať v mrazničke pri teplote -18°C až 90 dní.

Rozmrazovanie mlieka

Zmrazené mlieko treba rozmrazovať opatrne a pomaly. Nie je vhodné používať mikrovlnú alebo teplovdušnú rúru.

Mlieko rozmrazujte: 

  • pri izbovej teplote
  • o uložením do chladničky po dobu 24 hodín pri + 4 °C
  • alebo ponorením do nádoby s teplou vodou (37°C)
  • alebo pod tečúcou vodou (max. 37 °C)

Rozmrazené mlieko možno použiť pri + 4 °C do 24 hodín v uzavretej fľaške, po otvorení fľašky max. 12 hodín. Po rozmrazení sa zmrazené mlieko nesmie znova zmraziť.

späť na začiatok