1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

MoyToy 960x70

Kampylobacterová hnačka

Hnačka spolu s infekciami dýchacích ciest patrí k častým infekciám u dojčiat a batoliat. Vírusová príčina hnačky je najčastejšia, ale v posledných rokoch stúpa výskyt hnačky spôsobenej baktériou campylobacter jejuni.

Iný názov: Hnačka spôsobená baktériou campylobacter jejuni


Všeobecne o kampylobakterovej hnačke

Počet infekcií spôsobených touto baktériou  posledných rokoch stúpa. Je to spôsobené zvýšenou konzumáciou hydinového mäsa a vyspelejšími diagnostickými metódami. Ochorenie je častejšie v letnom období.

späť na začiatok


Príčina kampylobakterovej hnačky

Baktéria Campylobacter jejuni. Patrí do skupiny takzvaných aeróbov alebo aerobiontov (gréc. aeros = vzduch, bios = život), ktoré môžu rásť výlučne iba za prítomnosti kyslíka.

späť na začiatok


Zdroj a prenos kampylobakterovej infekcie

Zdrojom je nedostatočne tepelne upravené hydinové mäso (grilované kurča).  Nákaza sa môže preniesť aj od mačiek, šteniat, vzácne mliekom, vodou alebo medzi ľuďmi. Medzi ľuďmi je možný aj priamy prenos baktérií z človeka na človeka takzvanou kontaktnou cestou, pri nedodržiavaní hygienických zásad.  Choré osoby vylučujú pôvodcov ochorenia výkalmi.

späť na začiatok


Inkubačná doba

1 deň až 1 týždeň

späť na začiatok


Priebeh ochorenia

  • Typickým príznakom je horúčka, bolesti brucha, stolica s prímesou krvi a hlienov (hemoragická enterokolitída).
  • Počet stolíc je menej ako u ratavírusovej alebo salmonelovej infekcii, väčšinou 5-8 za deň.
  • Nie je prítomné zvracanie, avšak zvracanie  a stolica   bez prímesi krvi nevylučuje toto ochorenie.
  • Príznaky  môžú byť niekedy podobné ako pri zápale slepého čreva, ale nález na slepom čreve je  s negatívny.
  • Ochorenie trvá 4-7 dní, u komplikovaných stavov aj niekoľko týždňov

späť naz ačiatok


Laboratórny nález

Prítomné sú vyššie hodnoty zápalových parametrov a relatívne vysoké hodnoty pečeňových testov, ktoré niekedy dokonca môžu vzbudzovať dojem žltačky

späť na začiatok


Komplikácie kampylobakterovej hnačky

Okrem akútnych komplikácií ako dehydratácia, febrilné kŕče môžu vzniknúť aj dlhodobé komplikácie, ku ktorým patrí postihnutie kĺbov (artritída), ciev (erythéma nodosum), postihnutie nervov.  Raritná komplikácia je rozšírenie infekcie do krvného obehu (sepsa) a zápal mozgových blán.

späť na začiatok


Diagnostika hnačky

Kultivácia zo stolice na špeciálnych pôdach.

späť na začiatok


Prevencia kampylobkterovej hnačky

Prevencia spočíva hlavne v tepelnej úprave mäsa a dodržiavaní základných zásad hygieny pri príprave jedla, izolácia chorého.

späť na začiatok


Liečba kampylobakterovej hnačky

Liečba hnačky pozostáva z troch pilierov. Rehydratácia (náhrada tekutín), diéta a farmakologická liečba.

1. REHYDRATÁCIA (náhrada tekutín)

  • Pri hnačke je potrebné nahradiť  bazálnu potrebu tekutín a k tomu  straty tekutín stolicou a vracaním a potením.
  • Bazálna potreba tekutín u  dojčiat je 150ml/kg a deň.
  • Bazálna potreba tekutín u batoliat je 100-120 ml/kg a deň.
  • Ak dieťa neprijíma tekutiny, ak je strata hmotnosti k 10% je nutná infuzná liečba.
  • Tekutiny vhodné na rehydratáciu:  Neperlivá minerálka, nesladený čierny čaj, WHO roztok alebo Kulíšek roztok, tekutiny podávame vlažne, často, v malých objemoch.

2. DIÉTA

Diéta závisí od veku dieťaťa.

Dojčené deti

Deti neodstavujem od dojčneia, v ťažkom prípade je možné prurušiť dojčenie na 6-12 hodín. Pred dojčením podáme 50-100ml ryžového odvaru (alebo 10ml/kg a pri každej stolici), u detí nad 6 mesiacov okrem ryžového odvaru môžeme podať aj mrkvový odvar.

Umelo živené deti

Prvých 12 – 24 hodín podávame čistý ryžový odvar (u deti nad 6 mesiacov aj mrkvový odvar). Ak sú stolice dobre pridávame mlieko nasledovným spôsobom:                                     

  • 1. deň: 1/4 mlieka   +  3/4 ryžový odvar
  • 2. deň: 1 /3 mlieka  +  2/3 ryžový odvar
  • 3. deň: 1 /2 mlieka  +  1/2 ryžový odvar
  • 4.deň:  2/3 mlieka   +  1/3 ryžový odvar
  • 5. deň: 3/4 mlieka   +  1/4 ryžový odvar
  • 6.deň:  čisté mlieko

Zmenu mlieka robíme za predpokladu, že stolice sú dobré. Ak po zmene mlieka sa stolica zhorší, vrátime sa o stupeň vyššie.

Medzi dávkami podávame ďalšie tekutiny:  neperlivú minerálku, nesladený čaj, WHO  roztok alebo Kulíšek roztok.

Tekutiny podávame vlažne, často v malých množstvách.

Staršie dojčatá

  • Aj tu platí, že prvých 12-24 hodín nepodávame tuhú stravu. Dieťa mé dostať piť ryžový alebo mrkvový odvar, Kulíšek roztok.
  • Mixované alebo roztlačené banány, jablko, zemiaková a ryžová kaša, zeleninová polievka bez tuku, mixovaná ryža s hydinovým mäsom, staršie pečivo.
  • Z tekutín minerálku, nesladený čaj, WHO  roztok alebo Kulíšek roztok.
  • Tekutiny podávame vlažne, často, v malých množstvách.

Batoľatá

  • Vylúčime mlieko najmenej na 24 hodín. Nepodávame tuhú stravu, len tekutiny.
  • Z tekutín sú vhodné neperlivé minerálky, čierny čaj, Kulíšek roztok, WHO roztok. Postupne  podávame suchšie slané biele pečivo, varenú ryžu, krehké ryžové chlebíky, varené zemiaky, varenú mrkvu, jemne nastrúhané jablká, banány, neskôr vývar z bieleho (kuracie, morčacie) mäsa a cestoviny.
  • Z  mliečnych výrobkov najprv  probiotický jogurt (so živou mliečnou kultúrou) Neskôr ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov.
  • Prevádzanie dieťaťa na obvyklú stravu robíme pomaly, podľa charakteru úpravy stolice.
  • Nenútime dieťa do jedla, ale nenecháme  ho ani hladovať!

Staršie deti

  • Prvých 12-24 hodín len tekutiny.
  • Ďalší deň môžeme podať zeleninový vývar, nemastené zemiaky, ryžovú kašu bez mlieka, hydinový vývar,varenú mrkvu.
  • Ak dieťa zvládne túto stravu, ppodávame suchšie slané biele pečivo, varenú ryžu, krehké ryžové chlebíky, varené zemiaky, varenú mrkvu, jemne nastrúhané jablká, banány, neskôr vývar z bieleho (kuracie, morčacie) mäsa a cestoviny
  • Postupne môzeme pridat pečivo s medom, nízkotučný jogurt.
  • Nepodávame jedlá, ktoré nafukujú a koreniny.
  • Ak je stolica v norme, pridávame mlieko, maslo, syry, celozŕnne výrobky.

Tekutiny podávame tie isté ako  u batoliat, to znamená minerálku, Kulíšek roztok, čierny čaj.

Prevádzanie dieťaťa na obvyklú stravu robíme pomaly, podľa charakteru úpravy stolice. Nenútime dieťa do jedla, ale nenecháme  ho ani hladovať

Dôležité
Po ústupe hnačky začíname z bielkovín najprv nízkotočným jogurtom, mlieko a tuky pridávame naposledy, ak je istota, že dieťa hnačku zvládlo.

3. LIEKY

Smecta, probiotika.

Antibiotká sa u nekomplikovaných hnačiek zvyčajne nepoužívajú, môžu viesť k predlženiu rekonvalescencie či opakovanému zhoršeniu. Sú indikované u ťažkých infekcií, septických foriem, u ochorení s rýchlym šírením (dyzentéria,cholera) alebo u infekcie vyvolanej Clostridium difficile. Podávanie je treba zvážiť u deti s deficitom  imunity

späť na začiatok


Diétne recepty vhodné pri hnačke

Mrkvová polievka
500 g očistenej nadrobno pokrájanej mrkvy varíme ½ hodiny v  1 litri vody , uvarené rozmixujeme na jemnú kašu, doplníme  prevarenou vodou do 1 litra, pridáme 1/2 zarovnanej čajovej lyžičky ryžovej kaše. Podávame po lyžičkách alebo z fľašky s cumlíkom s dostatočne veľkou dierkou.

Ryžový odvar
2 lyžice ryže uvarím v 1 l vody domäkka. Malým deťom podávame len vodu z ryže, starším deťom celý vývar aj s ryžou dobre vymixujeme a podávame vo fľaši alebo lyžičkou. Ak to dieťa pre jeho nepríjemnú chuť odmieta môžeme pridať trošku rozmixovaného banána.

Zemiaková kaša s jablkami

Ošúpane, na menšie kúsky nakrájane zemiaky uvaríme, mierne prisolíme a po chvíli pridáme kúsky lúpaného jablka. Dovaríme spoločne, scedíme a za tepla roztlačíme alebo rozmixujeme podľa veku dieťaťa. Podávame vlažné, podľa chute dieťaťa.

späť na začiatok